torek, marec 12, 2013

Sladkobni imperij vrača udarec


Danes bi morala v New Yorku stopiti v veljavo omejitev prodaje sladkanih pijač, a se je ponovno zapletlo. Nek sodnik New Yorškega Vrhovnega sodišča je z včerajšnjo sodbo, v kateri je zapisal, da je mestni odlok nezkonit, češ da gre za “samovoljno in muhasto odločitev”, uveljavitev omejitve preprečil. 

Predlog župana Bloomberga, da v velikem jabolku prodajo sladkanih pijač v restavracijah, na uličnih stojnicah in v preddverjih kinodvoran, trgovine so iz omejitve izvzete, saj njihovo poslovanje urejajo zvezni predpisi in ne mestne oblasti, je že ob napovedi naletel na ostre kritike sladkobnega lobija. A odlok, ki ga je z veliko večino potrdil mestni svet in ki predvideva prodajo tovrstnih pijač zgolj v posodah, manjših od pol litra, je vendarle naletel na odobravanje New Yorčanov, ki so čedalje bolj zaskrbljeni zaradi epidemije debelosti v državi. 

Bloomberg, ki je s popolno omejitvijo kajenja na javnih mestih in prepovedjo prodaje hrane s prehodnimi maščobami v mestnih restavracijah že posegel v “nedotakljive pravice meščanov”, je prepričan, da mu bo s pritožbo na Ameriško vrhovno sodišče tudi tokrat uspelo. Nasprotniki mu napovedujejo drugačen razplet in poudarjajo, da je bilo zdravstveno tveganje pri kajenju in prehodnih maščobah lažje dokazljivo ter dodajajo, da je med uživalci sladkanih pijač večina povsem zdravih ljudi. 

Ni komentarjev: