petek, marec 15, 2013

Napredek se seli na jug



Medtem ko se razvite države soočajo z gospodarsko in politično krizo, se tretji svet razvija, kot še nikoli doslej. Če so napovedi v včeraj objavljenemu poročilu razvojnega programa OZN pravilne, je le še vprašanje časa, kdaj bodo nekoč revne države iz Azije in Latinske Amerike prevzele pobudo. Že do konca tega desetletja bodo gospodarstva Brazilije, Kitajske in Indije prehitele skupino najbolj razvitih držav, ki vključuje ZDA, Nemčijo, Britanijo, Francijo, Italijo in Kanado.

Z gospodarskimi spremembami prihajajo tudi socialni premiki neverjetnih razsežnosti. Leta 1990 je velika večina ljudi, ki zaslužijo med 10 in 100 USD na dan (7 do 77 EUR) in ki jih v študiji OZN obravnavajo kot “srednji sloj”, živela v Evropi in Severni Ameriki. V naslednjih sedmih letih jih bo polovica že prebivala v Aziji, do 2030 pa se bodo razmerja tako obrnila, da bo med petimi milijardami ljudi iz srednjega sloja le še 20% živelo v Evropi in Ameriki.

Da se bogastvo vse bolj kopiči na jugu, kaže tudi ocena, po kateri bo leta 2025 od milijarde gospodinjstev, katerih zaslužek bo višji od 20.000 USD na leto (14.000 EUR), tri petine živelo v danes nerazvitih državah, kot so naprimer Tunizija, Turčija, Čile ali Brazilija. Postarana Evropa se bo takrat že poslavljala s svetovnega odra.

Ni komentarjev: