nedelja, september 23, 2012

Župan ima prav


Ko je župan New Yorka prejšnji teden napovedal omejitev prodaje sladkanih pijač v tamkajšnjih restavracijah in kinih, se je nanj vsul plaz kritik z vseh strani. Zdaj pa so mu v bran stopili znanstveniki in objavili rezultate dveh svežih raziskav, ki dokazujeta, da ima župan prav.
Raziskovalci z Otroške klinike v Bostonu so več kot dvesto otrokom s povišano telesno težo brezplačno zagotavljali ustekleničeno vodo in dietične pijače. V letu dni, koliko je raziskava trajala, so njihovi varovanci v povprečju pridobili 1,6 kilograma ali pol manj, kot njihovi vrstniki, ki so si žejo gasili s sladkanimi pijačami.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi Nizozemski raziskovalci. Šeststo otrok med 4 in 11 letom je v okviru njihove študije dnevno zaužilo pločevinko pijače. Tisti, ki so uživali v dietičnem napitku, so v 18 mesecih pridobili 7,4 kilograma, vrstniki s sladkano pijačo pa dober kilogram več. Čeprav tovrstne pijače po nekaterih ocenah predstavljajo le 7% dnevnega energetskega vnosa, pa imajo lahko pri mladostnikih očitno velik vpliv na njihovo težo. Več kot tretjina ameriških otrok je že predebelih, a stanje v Sloveniji ni nič bolj rožnato. Preveč kilogramov naj bi namreč imel že vsak peti mladostnik.

Ni komentarjev: