sobota, marec 31, 2012

So čebele pomembnejše?



V zadnjem desetletju se je uporaba pesticidov na svetu podvojila. In čeprav nas proizvajalci prepričujejo, da so sodobni preparati za zaščito rastlin zdaj okolju prijaznejši, vse več študij dokazuje nasprotno. Ta teden so francoski in britanski raziskovalci postregli z novimi dokazi o škodljivosti neonikotinoidov, pripravkov za zatiranje škodljivcev, ki so med glavnimi osumljenci za masovne pomore čebel.

Neonikotinoidi, ki jih v kmetijstvu uporabljajo zadnjih dvajset let, so zdaj najbolj razširjeni insekticidi. Pri nas je najbolj znano sredstvo iz te skupine Bayerjev Gaucho. V študiji raziskovalcev Škotske univerze Stirling so zdaj potrdili njihovo škodljivost, saj je v rojih, ki so jim bili izpostavljeni, število matic upadlo kar za 85%. Še bolj neposredne dokaze so zbrali na Francoskem inštitutu za kmetijske študije v Avignonu. Tamkajšnji raziskovalci so čebele opremili z drobnimi identifikacijskimi mikročipi ter sistematično sledili njihovemu gibanju. Pri čebelah, ki so bile izpostavljene neonikotinoidom, so se pokazale resne vedenjske motnje, verjetnost, da so poginile izven roja, pa je bila kar trikrat večja. Po mnenju znanstvenikov gre za jasen dokaz, da čebele trpijo zaradi poslabšanega čuta za orientacijo.

Dovoljenje za uporabo neonikotinskih preparatov se zdaj kaže v novi luči. Raziskovalci namreč ugotavljajo, da ti pesticidi za čebele sicer ne predstavljajo neposredne nevarnosti, očitno pa vplivajo na njihovo obnašanje v tolikšni meri, da bi bilo potrebno uporabo še bolj omejiti. Opozarjajo predvsem, da so zaradi opraševanja čebele, skupaj z metulji, hrošči in ptiči pomemben element kmetijske pridelave, veliko pomembnejši od kemičnih družb. Lanska Študija Združenih narodov je vrednost čebeljega prispevka k svetovnemu kmetijstvu ocenila na vrtoglavih 153 milijard evrov.

Ni komentarjev: