ponedeljek, maj 12, 2008

Kam so vse čebele šle…

Spomladanske izgube čebel so bile nekoč sestavni del produkcijskega ciklusa, ki je vplival kvečjemu na količino medu. Hitro krčenje čebeljih populacij, ki smo mu priča zadnja leta, ne ogroža zgolj pridobivanja medu, pač pa zmeraj bolj vpliva tudi na kmetijstvo. Medtem ko ekologi opozarjajo, da čebele, zaradi svoje občutljivosti samo sporočajo pravo stanje okolja, sadjarji s strahom pričakujejo čas, ko opraševalcev za vse cvetove ne bo več dovolj.

Izgube v panjih, ki presegajo 30%, so po mnenju strokovnjakov kritične. Podatki iz evropskih držav kažejo, da so se izgube v zadnjih petih letih potrojile in da zdaj dosegajo okrog 20%. Stanje v ZDA je veliko slabše; lani so v masovnih poginih Američani izgubili okrog 36% populacije. Vendar samo upadanje populacij še ne bi bilo tako zaskrbljujoče, če vzroki ne bi bili vedno pogosteje zaviti v temo. Za nepojasnjene primere, ki naraščajo tudi v Evropi, se je uveljavil izraz: colony collapse disorder ali motnja propada rojev. Eni jo povezujejo s podnebnimi spremembami; čebele naj bi bile ogrožene zaradi čedalje pogostejših obdobij neobičajnega vremena, drugi trdijo, da je kriv vedno večji stres v okolju, tretji krivijo še neodkritega zajedalca, podobnega znani bolezni varozi.

Poleg nepojasnjenih pomorov k zmanjšanju populacij prispevajo tudi primeri klasičnih zastrupitev s fitofarmacevtskimi sredstvi, kakršnim smo bili tokrat verjetno priča v Sloveniji. Letošnjo pomlad je stanje najbolj pereče v Nemčiji, kjer izgube čebeljih družin ocenjujejo na 60%. Pomori sovpadajo s sejanjem koruze, v pridelavo te kulture pa so nedavno vpeljali nov pesticid clothianidin. Zdaj nemški čebelarji obtožujejo poljedeljce, ki so zaradi visokih cen na svetovnem trgu intenzivirali pridelavo. K večjemu pritisku na čebele brez dvoma prispeva povečanje kmetijskih površin, s čemer naj bi zagotovili zadostne količine hrane, živinske krme in biogoriv. A palica ima vedno dva konca: čebele oprašujejo več kot tri četrtine kmetijskih kultur, od sadnega drevja, do oljne repice. Brez čebel torej tudi biodizla ne bo.

Ni komentarjev: