ponedeljek, november 14, 2011

Otok v zelenem?


Medtem ko nemška kanclerka razmere na stari celini danes ocenjuje kot »najtežje po drugi svetovni vojni«, Grki in Italijani pa si mrzlično prizadevajo za oblikovanje vlade, ki bi jih rešila pred bankrotom, se zdi, da je vsaj ena oslabela država evroobmočja na pravi poti.

Optimistične napovedi gospodarskih gibanj na Irskem, tamkajšnji bančni sistem je leta 2008 domala razpadel in ga je rešilo zgolj podržavljanje bank, se kot kaže uresničujejo. Gospodarstvo keltskega tigra, ki je v prvem četrtletju zabeležilo 1,9% rast, je dober rezultat z 1,6% ponovilo tudi v drugem četrtletju. Glede na britansko povprečje in rezultat evroobmočja, v drugem četrtletju sta s pičlimi 0,2% oba stagnirala, je uspeh toliko večji.

Kako je Dublinu to uspelo? Letošnja Irska rast je posledica povečanega izvoza, za osupljivih 23,9%, saj domača poraba še zmeraj upada, nepremičninski trg pa tudi ne kaže znakov oživljanja. Svetle zvezde Irskega gospodarstva ostajajo predvsem podjetja iz informacijskega sektorja. Cisco, Intel, Microsoft, v zadnjem času tudi Google in Facebook. To je le nekaj zvenečih imen, ki so jih na zeleni otok privabile nižje davčne stopnje in druge ugodnosti za tuje investitorje.

Za razliko od Portugalcev in Grkov, ki zaradi krčenja gospodarstva vedno bolj omahujejo pod dolžniškim bremenom in beležijo beg kapitala, je Irska v drugem četrtletju letošnjega leta prejela kar za šest milijard evrov neposrednih tujih investicij. Zmerni optimizem ni ostal neopažen. Irce so zaradi dobrih gospodarskih rezultatov nagradili celo finančni trgi. Donos na desetletne obveznice se je v zadnjih mesecih z vrtoglavih 14% spustil na še zmeraj nevzdržnih 8,7% a zdi se, da bo otok v prihodnosti ponovno zelen.

Ni komentarjev: