petek, april 15, 2011

Irska je spet Moody

Moody's je danes ponovno znižal bonitetno oceno Irskega dolga. Obveznice opešanega tigra po mnenju te agencije zdaj od smetja loči le še korak. Potem ko je vlada še včeraj optimistično objavila uspešen zaključek pregleda gospodarskega stanja v državi in je druga bonitetna hiša, Fitch izboljšala svojo oceno obveznic, se je danes ponovno zalomilo.

Moody's dvomi, da je Irska sposobna ohraniti razmerje med zadolžitvijo in kosmatim proizvodom na vzdržnih 120 odstotkih. Tudi Mednarodni finančni sklad (IMF) je zadržan. Medtem vlada še zmeraj verjame, da bo Irsko gospodarstvo letos zraslo za 1,7 odstotne stopnje, je IMF znižal svojo napoved z 0,9 na 0,5 odstotka in obenem podvomil, da ji bo tekoči primanjkljaj do leta 2015 uspelo spraviti pod 3 odstotke. Letošnji proračunski primanjkljaj je načrtovan v višini 9,4 odstotka.

Irske težave pa so po mnenju nekaterih analitikov zgolj odsev ugibanj o prestrukturiranju dolgov največje evropske bolnice, Grčije. Ta se bo v drugi polovici leta ponovno znašla na robi bankrota, saj bo grški javni dolg presegel 150 odstotkov kosmatega proizvoda, to pa je meja, ko servisiranje javnega dolga postane nevzdržno.

Ni komentarjev: