petek, november 18, 2011

Grešniki bodo plačevali več


Gospodarska kriza in naraščajoči stroški spreminjajo ameriški odnos do zdravstvenega zavarovanja. Če so v preteklosti tamkajšnja podjetja zaposlene zgolj spodbujale k opustitvi nezdravih razvad, bodo grešnike po novem udarila po žepu.

Programe za opuščanje kajenja ali hujšanje, ki so jih zaposlenim doslej brezplačno zagotavljali večji delodajalci na drugi strani Atlantika, bodo nadomestile višje premije. Med glavnimi krivci so gospodarske razmere, saj ameriška podjetja najemajo vse manj mladih, delovna sila se stara, s tem pa naraščajo tudi stroški za njihovo zdravstveno zavarovanje. Podatki kažejo, da so se stroški zavarovanja ameriške družine, ki jih krije delodajalec, v zadnjih petih letih povišali za tretjino in dosegli 15.000 ameriških dolarjev (11.100 evrov) na zaposlenega.

Wal-Mart, eden od večjih delodajalcev je že najavil, da bo v prihodnjem letu kadilcem začel obračunavati višje premije, obenem pa bo ukinil brezplačne programe za odvajanje kajenja, češ da niso dali rezultatov. Podjetje, ki skrbi za zavarovanje milijona svojih zaposlenih in njihovih družinskih članov, višje račune opravičuje s podatki zdravstvenih zavarovalnic, ki kažejo, da kadilci porabijo za četrtino več zdravstvenih storitev.

Ni komentarjev: