petek, september 02, 2011

Debeli davek za Madžare


Potem ko so nekatere evropske države uvedle davek na nezdravo hrano, ameriški kongresniki pa predlagali Obami uvedbo posebnega davka na sladkane pijače, naši vzhodni sosedje od včeraj polnijo proračun s tako imenovanim debelim davkom.

Madžarska Vlada je prepričana, da bo dajatev v višini 10 forintov (0,37 evra) spremenila nezdrave prehranske navade Madžarov, ki imajo v primerjavi z drugimi evropskimi narodi večje težave s prekomerno telesno težo in pogosteje obolevajo za posledicami debelosti.

Z novim davkom je obdavčena hrana, ki vsebuje veliko maščob, sladkorja, soli in kofeina. Dodatno obdavčeni so različni izdelki, od sladkarij in slanih prigrizkov, sladkanih pijač in kole, do juh in jušnih osnov in dodatkov.

Letno naj bi se v proračun iz tega vira nateklo okrog 70 milijonov evrov, zbrana sredstva pa naj bi namenili vedno višjim stroškom zdravstvene blagajne, katere primanjkljaj je lani dosegel 370 milijonov evrov. Madžarski premier je uvedbo debelega davka pospremil z besedami: Tisti, ki živijo nezdravo, morajo prispevati več.

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Nisem vedel, da je tudi na Madžarskem problem s prekomerno težo tako velik. Ampak potem, očitno da je s tem tako že marsikje. Gotovo bo podoben davek čez čas prišel tudi k nam.

Po protikadilski gonji je samo vprašanje časa.

Lorax pravi ...

Na Madžarskem je po podatkih OECD 18.8 odstotokov bolezensko debelih, kar je dobre 3 odstodke več od povprečja v EU.

Razlog je verjetno v prehrani Madžarov, ki je bogata z maščobami in mesom. To se odraža tudi v Prekmurju, ki v primerjavi z ostalo Slovenijo kaže podobno sliko.