sreda, februar 02, 2011

Vlada priporoča...

Kako resno se je Obamina administracija spopadla z epidemijo debelosti, kaže ponedeljkova predstavitev novih Prehranskih priporočil, ki jih vsakih pet let pripravi Ameriško zvezno kmetijsko ministrstvo skupaj z ministrstvom za zdravje.

Že dosedanja priporočila so opozarjala pred vnosom maščob in ogljikovih hidratov in državljane pozivala k bolj pogostem uživanju sadja in zelenjave, a nikoli doslej se administracija ni tako neposredno lotila ameriških nezdravih prehranjevalnih navad. Razumljivo, saj so v Washingtonu nenehno na delu lobisti ameriške prehrambene industrije in kmetijskih interesov.

Med novimi priporočili je zdaj na prvem mestu omejitev soli. Po mnenju strokovnjakov ministrstva za zdravje bi morala polovica Američanov, med njimi predvsem otroci in mladostniki, tisti, ki so starejši od 50 takoj prepoloviti dnevni vnos soli v telo, ki zdaj presega 3.000 mg dnevno. Smernice obenem pozivajo k manjši porabi nasičenih maščob, večji potrošnji rib in nagovarjajo, naj polovico krožnika prekriva sadje in zelenjava. Med novimi priporočili bo verjetno najbolj odmeven poziv, naj sladkane pijače nadomesti voda in naj se Američani bolj ogibajo že pripravljene hrane.

Čeprav so Prehrambena priporočila v prvi vrsti namenjena vladnim programom in imajo na javnost omejen vpliv, pa bodo brez dvoma vplivale tudi na prehrambeno industrijo. Potem, ko so strateške spremembe že najavili pri Wal-Martu, se je na nova priporočila odzvala tudi ameriška prehrambena industrija, večinoma s stokanjem, saj na zmanjšanje vsebnosti maščob, soli in sladkorjev v svojih izdelkih očitno še niso pripravljeni.

Ni komentarjev: