petek, januar 21, 2011

Zaustavljeno trgovanje na borzi toplogrednih plinov

Trgovanje na evropski borzi izpustov toplogrednih plinov je bilo ta teden, že drugič letos, ustavljeno. Tokratna ustavitev, ki naj bi jo povzročila tatvina emisijskih kuponov iz češkega registra v vrednosti 7 milijonov evrov, je le še ena v nizu zlorab in nepravilnosti, ki zadnja leta pretresajo organizacijo.

Promet na borzi velikim onesnaževalcem omogoča prodajo oziroma nakup emisijskih kuponov, ki dajejo pravico do izpustov toplogrednih plinov. Januarja letos je avstrijski register doživel hekerski napad in krajo emisijskih kuponov, pred dvema letoma pa so odkrili trgovanje z že uporabljenimi kuponi. Lani so na borzi razbili tudi obsežno shemo za utajo davkov. Različen davčni sistem v evropskih državah je namreč omogočal, da so preprodajalci emisijske kupone nabavljali v državah, kjer so davčne stopnje nizke ali pa emisije niso obdavčene, ob prodaji v državah z višjimi dajatvami pa tega niso prijavili.

Leta 2013 naj bi sistem trgovanja z emisijami centralizirali in posodobili. Evropska borza naj bi služila vzgled za vzpostavitev podobnih instrumentov drugod po svetu, kar pa z vsakim škandalom postaja manj verjetno.

Ni komentarjev: