četrtek, februar 03, 2011

Cene letijo v nebo

Januarski podatki o svetovnih cenah hrane, ki jih je danes objavil FAO, potrjujejo črnoglede napovedi za letošnje leto. Mesečni indeks, ki ga organizacija izračunava na podlagi košarice surovin, žitaric, oljaric in maščob, mleka, mesa in sladkorja, so se od lanskega decembra, ko so dosegle ravni izpred gospodarske krize, ponovno zvišale.

V povprečju se je letos hrana na svetovnih trgih podražila že za 3,4 odstotka, kar je največ po letu 1990, odkar pri tej organizaciji Združenih narodov metodično spremljajo cenovna gibanja na svetovnem trgu. Razlogi za hitro naraščanje cen hrane so verjetno posledica treh neobičajnih vremenskih pojavov, ki pustošijo po zahodni hemisferi in pritrjujejo opozorilom podnebnih strokovnjakov. Neobičajnemu vremenu letošnjega poletja v Avstraliji se je pridružil še ciklonski sistem z vzhoda, medtem ko je večino Združenih držav ohromil snežni vihar neverjetnih razsežnosti. Na podražitve sladkorja in olja vplivajo tudi poplave v Maleziji, ki se niso prebile na prve strani svetovnega tiska, so pa pretresle svetovne blagovne borze. Prihodnje cene sladkorja so zdaj najvišje v zadnjih tridesetih letih.

Medtem ko so podražitve hrane verjetno že prispevale k padcu Tunizijskega režima, močno pa maje tudi vladavina Egiptovskega diktatorja in mnogih samodržcev v regiji, pa je predsednik Svetovne banke Robert Zoellick včeraj pozval voditelje: "Najprej poskrbite za hrano!"

Ni komentarjev: