četrtek, januar 09, 2014

Tobačna industrija si mane roke, do kdaj še?



Petdeset let zatem, ko so Američani uradno priznali, da tobak škodi zdravju, število kadilcev po svetu še zmeraj narašča. Tobačna industrija si očitno, kljub omejitvam kajenja v razvitem svetu, še zmeraj mane roke, lani so namreč prodali največ cigaret doslej. 

V zadnjih tridesetih letih se je število kadilcev povečalo za dobrih 280 milijonov in zdaj kadi že vsak sedmi Zemljan. Podatek preseneča le na prvi pogled. Res je, da se je kajenje v zahodnih razvitih državah drastično zmanjšalo, a medtem ko se je število kadilcev med Američani in Evropejci več kot prepolovilo, je tobačna industrija uspešno zavzela manj razvite dele sveta.

K širjenju kadilskih razvad po svetu je v zadnjih letih, poleg naraščanje prebivalstva, propomogel tudi ekonomski razvoj. Tako živi danes največ kadilcev v Aziji, prednjačita pa Kitajska in Indonezija. A prav tam se utegne tobačnemu lobiju spet zalomiti. Če je verjeti napovedim, bodo Kitajske oblasti še letos sledile drugi veliki svetovni potrošnici, Rusiji, ter drastično omejile kajenje na javnih mestih. Glede na vrtoglave zdravstvene stroške, ki jih s seboj prinaša tobak, se jim bo to kmalu poplačalo.

Ni komentarjev: