petek, december 27, 2013

Oreščki, alergije in nosečnice


Zdravniki so nosečnicam doslej svetovali, naj se oreščkom izogibajo, češ da se bodo njihovi otroci s tem izognili alergijam, nedavna raziskava pa je pokazala, da temu vendarle ni tako. Otroci tistih mater, ki so med nosečnostjo vendarle uživale oreščke, so se izkazali za odpornejše.

V zadnjih desetletjih se alergije na hrano med otroci hitro širijo. Najbolj pogosta, alergija na arašide denimo, prizadene že poldrugi odstotek ameriških otrok, zato so raziskovalci ponovno pretehtali napotke in odkrili, da so bili njihovi dosedanji nasveti napačni. Primerjava prehranjevalnih navad iz množične raziskave medicinskih sester ter zdravstvenega stanja njihovih otrok od leta 1991 je pokazala povsem drugačno sliko od tiste, ki bi jo pričakovali. Otroci mater, ki so med nosečnostjo najmanj petkrat mesečno uživale oreščke, so bili bolj zdravi od tistih, ki so se jim izogibale. Bolj pogosto, ko so se nosečnice hranile z oreščki, manjša je bila verjetnost, da imajo njihovi otroci danes alergije.

Zdravniki Bostonske klinike, kjer so raziskavo opravili, so nosečnice kljub temu posvarili pred pretiravanjem, saj mehanizem alergij ostaja nepojasnjen, za zdravo potomstvo pa je še zmeraj najboljši nasvet uranotežena prehrana.

Ni komentarjev: