petek, januar 10, 2014

Amerika ima mraza manj


V tednu, ko zmrzuje več kot polovica Američanov, so se ponovno oglasili nasprotniki teorije podnebnih sprememb. A naj bo njihova argumentacija še tako prepričljiva, statistika jih ponovno postavlja pod vprašaj.
 
V zadnjih 115 letih, odkar v ZDA merijo temperaturo, so našteli vsega 58 dni, ko se je temperatura v povprečju spustila pod -7,7 C (18 F). Od leta 1900 so meteorologi zelo hladne dni izmerili vsaka štiri leta, a zdaj so vse redkejši. Med letoma 1970 in 1989 so jih našteli še dvanajst, v zadnjih 24 letih pa ni bilo nobenega. Dan, kot je bil hladni ponedeljek, ko so se teperature v polovici države spustile pod ledišče, so zadnjič doživeli pred sedemnajstimi leti.
 
Odgovor na vprašanje, zakaj se je hladni polarni zrak prav letošnjo zimo spustil proti jugu, zajel osrednje dele ZDA z Vzhodno obalo, ter po vseh teh letih državo ponovno vkleščil v led, je veliko težje najti. Po mnenju večine ameriških meteorologov gre za izjemni dogodek, a mnogi od njih ne izključujejo, da bi se utegnil, v spremenjenih klimatskih pogojih, ponavljati pogosteje. Mnogi od njih letošnje neobičajne vremenske pojave na obeh straneh Atantika pripisuje spremenjenim oceanskim tokovom. Če namreč simulacije držijo, lahko neobičajna dinamika Zalivskega toka tudi v prihodnje sproža pogostejše viharje na Britanskem otočju ter hladne valove v ZDA, kakršnim smo priča letošnjo zimo.

 

Ni komentarjev: