torek, januar 21, 2014

Strogo zaupno iz Fukušime

 
Ko je že kazalo, da se Fukušimi končno obetajo boljši časi, se v zadnjih dneh spet vrstijo slabe novice. Najprej so pri Tepcu priznali, da se je lani večkrat, zadnjič pred novim letom, sevanje v jedrskem kompleksu nenadnoma povečalo in doseglo osemkratno raven tiste, ki jo je za območje določila Japonska vlada.

Še bolj zaskrbljujoče je, da so nenadno povečanje sevanja spet zamolčali, tokrat za skoraj mesec dni. Od lanske pomladi, tako meritve, se je sevanje, ki ga doslej še niso uspeli povsem pojasniti, večkrat hitro povečalo, najverjetneje zaradi kontaminiranih odplak, ki vsebujejo večje količine radioaktivnega stroncija. Onesnažena voda je začasno skladiščena v več tisoč jeklenih cisternah, ki so jih v mesecih po havariji izdelovali na hitro, precej površno in iz neustreznih materialov, zdaj pa po pričevanjih očividcev razpadajo in puščajo smrtonosno vsebino.

Situacijo so dodatno zapletli nedavno razkriti dokumenti, ki kažejo kaotično stanje v kompleksu. S sanacijskimi ukrepi naj bi denar služila predvsem japonska gradbena mafija, za delo v okolici reaktorjev novačijo brezdomce, še najbolj pa je zaskrbjujoč sporazum Mednarodne agencije za jedrsko energijo s Tepcom in Prefekturo Fukui, ki je bil sklenjen v tajnosti in omogoča prikrivanje določenih ugotovitev pred japonsko in svetovno javnostjo.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Fukušima je onesnažile okolje. Ampak če primerjamo kako onesnažuje okolje fotovoltaika in ostala ekološka sranje je Fukušima malenkost.