V Kanadi so po večletnih raziskavah pričeli vzgajati prvo generacijo vijoličastega paradižnika. Sprememba barve, ki so jo z gentskim inženiringom dosegli Britanski raziskovalci iz Norwicha, ni namenjena boljši prodaji, pač pa gre za pigment antiocianin, ki ga sicer poznamo iz gozdnih sadežev, na primer iz borovnic ali brusnic. Pigment je cenjen antioksidant in velja za učinkovito sredstvo za zaščito proti raku.
Ker so pridelki, bogati z antiocianinom precej dragi, so avtorji vijoličnega paradižnika prepričani, da bodo s svojim izumom kmalu obogatili naše mize. V prvi sezoni, paradižnik zaradi evropskih omejitev genetsko spremenjenih pridelkov vzgajajo v Kanadi, bodo pridelali okrog dve toni pradižnika. Del ga bodo stisnili v sok in poslali nazaj v raziskovalni center v Norwichu, kjer bodo opravili dodatne teste in če bo šlo vse po sreči, bo antiocininski paradižnik Američanom na voljo že prihodnje leto. Izumitelji že načrtujejo izdelavo vijoličastega kečapa, ki ne bi popestril le naših miz, pač pa tudi obogatil prehrano, obenem ščitil pred rakom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar