petek, november 01, 2013

Davek na sladke pijače, tokrat v Britaniji


Je davek na sladke pijače res namenjen zgolj polnjenju luknjastega proračuna? Britanska javnost je razdvojena, zdravniki pa vse bolj prepričani, da bi se z višjo ceno lažje spopadli z odvečnimi kilogrami, ki pestijo vse več Otočanov.

Potem ko so raziskovalci iz Oxforda in Readinga pod drobnogled vzeli navade pri uživanju sladkih pijač, so prišli do zaključka, da bi dvajset odstotni davek lahko zmanjšal število predebelih Britancev za skoraj pol milijona. Višja cena, pločevinka naj bi se v povprečju podražila za okrog pol evra, bi najbolj vplivala v starostni skupini 16 do 29 let, zdravstveni blagajni pa bi lahko prihranila na milijone funtov.

Nasprotniki obdavčitve po drugi strani navajajo, da je največ predebelih Britancev starejših od petdeset let, ob tem pa navajajo še izsledke neke druge raziskave, po kateri sta za povišano težo Britancev bolj kriva alkohol in manjša poraba sadja in zelenjave, kot pa sladkane pijače. Davek, ki so ga doslej uvedli na Madžarskem, Finskem, v Franciji in v polovici ameriških zveznih držav, povsod razdvaja javnost, saj trdnih dokazov, da deluje, doslej niso našli še nikjer. Nasprotno, Danci, ki so ga uvedli med prvimi, so se nedavno odločili, da ga opustijo, češ da ni dal nikakršnih rezultatov, razen da so se kupci namesto doma po pijače raje odpravili v sosednjo Nemčijo.

Ni komentarjev: