sreda, maj 08, 2013

Danci opuščajo davek na sladke pijače


 
Medtem ko Slovenska vlada napoveduje uvedbo davka na sladke pijače, ga drugje opuščajo. Danska je ob izbruhu krize prva posegla po tem ukrepu, zdaj pa ugotavlja, da je sladki davek zahteval veliko prepričevanja, namesto dodatnih sredstev v proračun pa je prinesel le masovni odliv kupcev čez mejo. 

Ko je ta skandinavska država pred petimi leti plastenko sladke pijače obremenila z dodatnimi 40 centi, so se ljudje po nakupe še bolj pogosto podali čez mejo. Veliko Dancev je že prej nakupovalo v cenejši Nemčiji, nove dajatve, dodatno so obdavčili tudi pivo, pa so razmere še poslabšale. Po podatkih trgovinskega združenja se je lani kar 57% gospodinjstev vsaj enkrat odpravilo nakupovati k sosedom. Zaradi tega, tako statistiki, niso prikrajšani zgolj trgovci, ki so nad dodatno obdavčitvijo pijač ves čas negodovali, pač pa tudi državna blagajna.

Pred meseci je Danska vlada že opustila poseben davek na izdelke z nasičenimi maščobami, češ da ukrep razen podražitve hrane ni imel nikakršnega učinka. Zdaj se je odločila, da bo z julijem prepolovila, do konca leta pa povsem odpravila tudi davek na sladke pijače.

Ni komentarjev: