torek, april 23, 2013

Električni taxiji v New Yorku


Za floto 13.000 taksijev šest novih vozil res ne pomeni kaj dosti, a včerajšnja predstavitev v New Yorku je vendarle pritegnila pozornost. V promet so namreč pospremili prva električna vozila, ki se bodo pridružila znamenitim rumenim limuzinam, znanim po veliki porabi in onesnaževanju zraka. 

Šest Nissanovih Leafov je del pilotnega programa, ki predvideva, da bo do leta 2020 tretjino mestnih taksijev poganjala elektrika. V naslednjih mesecih bodo potniki ocenjevali udobnost Leafov, vozniki pa njihovo splošno uporabnost v New Yorškem prometu. V prihodnosti pri Nissanu, ki je uradni dobavitelj programa, obljubljajo tudi večja in udobnejša vozila. Medtem, ko so bili po včerajšnji predstavitvi nekateri od taksistov do novosti precej kritični, češ v mestu je le malo več kot sto polnilnic, polnjenje baterij pa zahteva dragocene pol ure, so drugi ugotavljali, da bodo stroški za elektriko precej nižji od bencina, z eno polnitvijo pa naj bi lahko prevozili 130 kilometrov, kolikor v povprečju znašajo celodnevne vožnje New Yorških taksistov. 

Prehod taksijev na elektriko je le del okoljskega programa Velikega Jabolka, ki se v zadnjih letih želi znebiti slovesa nezdravega velemesta. Izboljšanje kakovosti zraka pa je postala še pomembnejša tema, odkar so raziskovalci s Kolimbijske univerze odkrili, da izpostavljenost nosečnic onesnaženemu zraku v New Yorku poveča tveganje za razvoj avtizma, depresij in hiperaktivnost pri otrocih.

Ni komentarjev: