petek, april 12, 2013

Riž je lahko tudi škodljiv

Riž dnevno nahrani na milijone ljudi. Zato so bili ameriški kemiki toliko bolj presenečeni, ko so v vzorcih odkrili povečane vsebnosti težkih kovin, ki so tudi za več desetkrat presegale priporočene vrednosti. Med osnovnimi kulturami je riž še posebej občutljiv na onesnaževanje, saj pridelava zahteva velike količine vode, njena kakovost pa se hitro pokaže v pridelku.

Potem, ko so raziskovalci odkrili povišane vsebnosti arzena, nato pa še svinca, je živilo pod drobnogled vzela Ameriška uprava za hrano in zdravila. Rezultati so bili presenetljivi. V vzorcih iz nekaterih držav, trgovina z rižem je namreč povsem globalizirana, so odkrili tudi do stokrat višje vsebnosti različnih težkih kovin. Rezulati so posebej zaskrbljujoči, saj so tako onesnaženemu rižu lahko izpostavljeni tudi otroci, za težke kovine pa je znano, da so nevarne centralnemu živčnemu sistemu, zlasti ko je še v razvoju.

Zadnje analize kažejo, da največ kontaminiranega riža izvira s Kitajske in Tajvana, z onesnaženo vodo pa, kot kaže, polja namakajo tudi v Indiji. In od kod naj bi težke kovine prišle v vodo za namakanje? Znanstveniki s prstom kažejo na elektronske odpadke, ki jih iz razvitih držav v velikih količinah izvažajo v države, pridelovalke riža, tam pa z nevarnimi snovmi, ki so v njih, navadno ne ravnajo najbolj skrbno.

Ni komentarjev: