sreda, marec 20, 2013

Nove tehnologije kopičijo odpadke


Ko so pred leti opustili analogni televizijski signal, so nam obljubili boljši prenos, vse kar smo dobili, pa so višji računi in kupi odpadkov. Z uvedbo digitalne televizije, ki je kot po naključju sovpadla s tehnologijo tankih zaslonov, so aparati s katodno cevjo postali odveč. Milijonom zapuščenih sprejemnikov se zdaj vsako leto pridruži tudi več drugih elektronskih naprav z vedno krajšo življenjsko dobo. Vse kaže, da celo sistem odstranjevanja odsluženih električnih naprav ni več kos naraščujočim potrebam. 

Po ocenah reciklažne industrije so se količine elektronskega odpada v zadnjih petih letih podvojile, medtem ko povpraševanje po recikliranem materialu zaradi krize, pa tudi tehnoloških sprememb, hitro upadajo. Najbolj očiten je primer reciklaže starih televizijskih aparatov. Pred tehnologijo tankih zaslonov so iz ekrana lahko odstranili katodno cev, ki vsebuje tudi do 3,5 kg svinca, jo pretopili, svinčeno steklo pa ponovno uporabili pri izdelavi novih aparatov. Pred desetletjem so na ta način predelovali odslužene televizorje v 25 tovarnah po vsem svetu, danes pa obratujeta le še dve, obe v tehnološko zaostali Indiji. 

Razlog je predvsem cena. Ko je bil povratni krog katodnih cevi vzpostavljen, je znašala cena za tono svinčenega stekla 200 USD (155 EUR), danes pa morajo imetniki isti znesek plačati le za to, da se nevarnega stekla znebijo. Reciklažna industrija opozarja pred steklenim tsunamijem, medtem pa se v skladiščih z elektronskimi odpadki že kopičijo nove težave. Tanki zasloni, ki so zdaj v masovni uporabi, vsebujejo še veliko bolj nevarno težko kovino, živo srebro, količine izrabljenih naprav pa iz leta v leto naraščajo. 

1 komentar:

ana kos pravi ...

Eno samo zapletanje ... :-(
Prav tako so menda varčne žarnice s stališča odpadkov neprijetna reč. Kaj potem pomaga, če porabijo manj elektrike, če pa naredijo druge škodo?

In za mnoge stvari se vidi šele kasneje, kaj in kako ...

Koliko stvari se je uvedlo že hitro ob iznajdbi, kasneje se je pa odkrilo še marsikaj drugega ... In mnogokrat prepozno - kajti ljudje se marskdaj pridobitvam ne bi več odpovedali, ko so enkrat že uveljavljene ...