sobota, marec 23, 2013

Na olje iz cvrtnikov čez Atlantik




Če boste v naslednjih šestih mesecih iz New Yorka potovali na Nizozemsko, se kaj lahko zgodi, da bo motorje vašega letala poganjalo uporabljeno olje iz cvrtnikov Luisianskih restavracij. Nizozemska letalska družba KLM je objavila, da bodo njena letala v naslednjih šestih mesecih, pri preletih čez Atlantik uporabljala mešanico treh četrtin kerozina in četrtine recikliranega rastlinskega olja.

Olje, ki ga bodo dodajali letalskemu gorivu, bo izviralo iz ameriškega juga, bolj znanega po ocvrtih morskih specialitetah. Potem, ko bodo v njem pripravili rakce, ribe in druge poslastice kreolske kuhinje, ga bodo očistili v rafineriji blizu Baton Rouga, nato pa dostavili na New Yorško letališče.

Prečiščeno olje iz cvrtnikov restavracij postaja vse bolj zanimivo v zračnem prometu, saj predstavlja učinkovit dodatek letalskemu gorivu. V bližnji prihodnosti pri letenju ni mogoče pričakovati velikega tehničnega napredka, poleg tega pa je reciklirano rastlinsko olje, v primerjavi s kerozinom tudi veliko cenejše. Upamo lahko le, da se z letališč v prihodnje ne bo širil vonj po ocvrtih poslasticah.



Ni komentarjev: