nedelja, februar 17, 2013

Napad na Ural


Prvo razburjenje zaradi padca neznanega predmeta na območju Urala počasi pojenja. Kljub vnetemu iskanju, ruska agencija je poročala, da je policiji uspelo zbrati več manjših kosov črne kamnine, materialnih ostankov petkovega dogodka ni odkril še nihče. Z izjemo interneta, na katerem kar mrgoli predstavnikov tamkajšnjega prebivalstva, ki ponujajo predmete iz vesolja. Ena od razlag pravi, da so deli meteorita, ki je v verjetno eksplodiral 100 kilometrov zahodno od Čeljabinska, zgoreli v amosferi, druga pa, da se lahko skrivajo tudi na dnu Čebarkulskega jezera. 

Ne glede na pomanjkanje ostankov so si strokovnjaki edini, da je za eksplozijo nad sorazmerno gosto naseljenim območjem Urala najverjetneje kriv meteorit ali manjši asteroid in dodajajo, da je celoten dogodek spremljala vrsta srečnih okoliščin. Na tamkajšnjem industrijskem območju, ki je nekoč predstavljalo hrbtenico Sovjetske oboroževalne industrije, so namreč precej gosto posejane jedrske naprave in kemične tovarne, tako da bi ob padcu lahko prišlo tudi do ekološke katastrofe večjih razsežnosti. Tako pa, če odštejemo razburjenje, razbito steklo in stotine ranjenih, večje škode ni bilo. 

Vsekakor bo petkov dogodek še odmeval po svetu, saj se je izkazalo, da zemlje pred nevarnimi objekti iz vesolja ne zmorejo ubraniti ne Rusi, ne Američani, ne nobena druga država z vesoljskim programom. Razprava o opozorilnem sistemu, ki bi temeljil bodisi na mreži zemeljskih opazovalnic, ali observatorijih v vesolju, je že v polnem teku. Za ostalo pa bo poskrbel Hollywood.

Ni komentarjev: