petek, marec 01, 2013

Skupni povzročitelj duševnih bolezni



O čemer je psihiatrija že dlje časa ugibala, so zdaj potrdili ameriški znanstveniki. Pet najbolj razširjenih duševnih bolezni: shizofrenija, bipolarne motnje, avtizem, depresija in hiperaktivnost, ima izvor v genetiki in vse so tesno povezane med seboj.

Študija 60.000 pacientov z vsega sveta je največja genetska analiza mentalnih bolezni doslej. Raziskovalci, ki so pri obolelih za različnimi duševnimi boleznimi iskali skupne genetske napake, predvsem podvajanja genov, so zdaj potrdili, da lahko ista okvara kromosomov privede do razvoja različnih obolenj. Že doslej je bilo znano, da lahko enojajčni dvojčki z genetskimi napakami trpijo za različnimi boleznimi, en demino zboli za shizofrenijo, drugi zapade depresiji, a raziskovalci so bili vendarle presenečni, kako enake okvare genoma lahko izzovejo na videz povsem različne psihične motnje.

Ugotovitve niso pomembne samo za diagnostiko duševnih obolenj, ki je v primeru mnogih bolezni še v povojih, pač pa bodo odprle tudi nove možnosti za kemično terapijo duševnih bolezni.

Ni komentarjev: