četrtek, oktober 18, 2012

Pozor pred divjačino!

Divjačina velja za zdravo hrano, saj meso živali, ki se prosto gibljejo v naravi odlikuje nizka vsebnost maščob in bogata beljakovinska sestava. V ponedeljek pa je Britanska agencija za varnost hrane vse tiste, ki redno uživajo divjačino posvarila pred škodljivimi posledicami za zdravje.

Uradno opozorilo, ki nosečnicam, doječim materam in otrokom odsvetuje pogosto uživanje mesa v naravi pokončanih živali, kot razlog navaja tveganje za poškodbe možganov in živčnega sistema pri zarodkih in otrocih. Tega povzroča svinec, ki v meso pride pri streljanju s šibrovkami, med pripravo pa se njegovi ostanki spremenijo v nevarne svinčene spojine. Nevarnost za zastrupitev s svincem se ob kuhanju še poveča, saj kislo okolje omak, pripravljenih z vinom, kisom ali paradižnikom, šibre raztaplja in poveča absorpcijo v telo. Pri manjših, pernatih živalih zato agencija svetuje, naj tedenska porcija ne presega 100 gramov, pri večjih živalih, kot je srnjad, pa največ 120 gramov.

Odveč je pripomniti, da so se na ugotovitve takoj odzvali trgovci z divjačino, a toksikologi svojo odločitev zagovarjajo in dodajajo, da opozorilo velja le za živali, pokončane s svincem, medtem ko so na tržišču danes tudi šibre iz neškodljivih snovi.

Ni komentarjev: