nedelja, oktober 07, 2012

Je avtomobilom odklenkalo?

 

Amerika je dežela avtomobilov, Kitajska pa koles, mar ne? Ta stereotip se očitno hitro spreminja. Medtem ko v Aziji vsako leto prodajo več avtomobilov, smo se jih v razvitem svetu očitno naveličali. Največ nezaupanja v štirikolesnike kažejo mladi. Skoraj tretjina mladih gospodinjstev v Nemčiji je že brez avtomobila, vedno več je tudi takih, ki nimajo izpita. 

Da avto na stari celini, pod pritiskom gospodarske krize in vedno višjih cen goriva, izgublja čar, dokazujejo tudi številke. Če je pred časom število novo registriranih avtomobilov upadalo predvsem na jugu Evrope, se trend zdaj širi na sever Evrope. Statistika je neizprosna: pretekli mesec so v Franciji prodali 18 %, v Italiji 26%, v Španiji pa 37% manj vozil, kot lani ob tem času. Še celo Nemčija, ki je kriza še ni oplazila, je prejšnji mesec zabeležila 11% upad novih registracij. 

In medtem ko avtomobilska industrija bije plat zvona, se sreča očitno nasmiha proizvajalcem koles. V Italiji so jih lani prvič po vojni prodali več kot avtomobilov, število Američanov, ki se na delo pripelje s kolesom, pa se je od leta 2000 več kot podvojilo. 

Ni komentarjev: