ponedeljek, oktober 29, 2012

Popolni vihar nad Vzhodno obalo


Najgosteje poseljeno območje ZDA, Vzhodna obala je v pričakovanju orkanskega neurja, kakršnega po besedah meteorologov še ni bilo. Orkan Sandy, ki trenutno potuje vzdolž Atlantske obale, s sunki vetra do 150 kilometrov na uro sicer ne bi bil nič posebnega, če ne bi bil tako velik, predvsem pa, če ne bi prizadel najvplivnejšega dela ZDA.

Ko bo, predvidoma jutri, dosegel kopno, sicer ne bo sprostil tolikšne moči, kot razvpita Katrina, ki je pred sedmimi leti potopila New Orleans, a Sandy bo zaradi svojega obsega menda veliko nevarnejši. Po ocenah meteorologov bo zajel območje v polmeru 835 kilometrov, na katerem prebiva 50 milijonov ljudi. Vetrovi, plima, valovi in druge nevšečnosti bodo prizadele celoten obalni pas, vključno z New Yorkom in prestolnico Washington. V New Yorku že od včeraj poteka evakuacija, saj skušajo iz tistih delov mesta, ki jih lahko prizadene plimni val, izseliti prebivalce. Vodna gladina naj bi se dvignila za več kot tri metre, zato je obstala podzemna železnica, zaprli so šole in odpovedali prireditve na Broadwayu, prekinjeno je celo trgovanje na Wall Streetu.

Da so razmere še bolj zapletene, bo kmalu poskrbel še hladen zrak, ki se orkanu bliža z zahoda in napoveduje nastanek »hibrida«, kakršen je Vzhodno obalo v preteklosti že prizadel in so ga upodobili v filmu Perfect Storm. Pas hladnega zraka, ki se širi s severnega pola, bo namreč v torek objel tropski orkan, to bo povzročilo dodatne padavine, ponekod pa lahko natrese celo do meter snega. Kako resne so razmere, verjetno najbolj očitno kažejo besede guvernerja New Jerseyja, ki je včeraj prebivalce pozval: "Ne bodite neumni, zbežite in pojdite v višje kraje, na varno!"

Ni komentarjev: