ponedeljek, julij 09, 2012

Mestni vrtički pod drobnogledom

Medtem ko vrtičkarji uživajo v sadovih svojega dela, je luč sveta ugledala še ena študija, ki svari pred stranpotmi urbanega vrtnarjenja. Raziskovalci z Berlinske tehnične univerze so skušali ugotoviti, ali je kateri od urbanih pridelkov bolj občutljiv na onesnaženje in zahteva posebno previdnost pri pridelavi.

Osredotočili so se na onesnaženje s težkimi kovinami, za katere je že dlje časa znano, da jih nekatere rastline uspešno akumulirajo. Da bi ugotovili raven onesnaženja, so z vrtov vzorčili različne vrste zelenjave in dišavnic, od paradižnika, fižola, korenja, zelja in krompirja, do peteršilja, bazilike, mete in timijana.

Urbane zelenjave, ki bi bila odporna na mestno onesnaženje, niso našli, saj so med vsemi pridelki naleteli tudi na vzorce s preseženimi mejnimi vrednostmi, rezultati pa so vendarle pomenljivi. Študija je namreč pokazala, da na toksičnost zelenjave, bolj od vrste pridelka vpliva bližina prometa. Manj, ko je bil vrtiček oddaljen od ceste, bolj onesnažena je bila zelenjava, a celo v tem primeru urbani pridelek ni nujno izgubljen. Kot so ugotovili raziskovalci, pridelek pred težkimi kovinami s ceste uspešno zaščiti že dovolj gosta in visoka živa meja.

Ni komentarjev: