sobota, julij 14, 2012

Sedenje redi, TV ubija


Ameriški raziskovalci so tokrat prepričani, da so na sledi povzročitelju sodobnih bolezni. Pod njihovim drobnogledom se je znašlo zdravstveno stanje 167.000 takih, ki doma radi obtičijo pred TV. Študija sicer ne zaključuje, da gledanje televizije ubija, njeni rezultati pa so vendarle pomenljivi. Preprost izračun namreč pokaže, da bi se pričakovana življenjska doba Američanov podaljšala za dve leti, če bi čas, ki ga prebijejo pred TV, omejili na največ tri ure dnevno, dodatnega 1,4 leta pa bi si prislužili vsi tisti, ki bi ta čas skrajšali na manj kot dve uri.

Če je do zdaj veljalo, da vam visoko starost zagotovi že pol ure telesne aktivnosti dnevno, rezultati kažejo drugačno sliko. Ameriški raziskovalci so namreč čedalje bolj prepričani, da se ključ do uspeha skriva v preostalih 23,5 urah dneva, ki jih vedno pogosteje preživimo sede. Razlika je precejšnja. Smrtnost tistih, ki so tudi preostali čas dneva večidel presedeli, bodisi za volanom, ali pa na domači zofi, je kar za četrtino višja od onih, ki so skušali ostati aktivni prek celotnega dneva.

Najbolj pogosta razlaga za krajše življenje na zofi je, da imajo ti ljudje, z vrečko čipsa v eni roki in pločevinko piva v drugi pač nezdrav življenjski slog, za katerega TV sama po sebi ni kriva. A raziskovalci ostajajo nezadovoljni s tako razlago. Čedalje več raziskav namreč kaže, da posedanje že samo po sebi vpliva na zdravje. V sedečem stanju naraste raven glukoze, zviša pa se tudi krvni tlak, kar postopno vodi k obolenjem našega časa: diabetesu, boleznim srca in ožilja ter raku. Tisti, ki osem ur na dan presedijo za računalnikom, se presedejo za volan, nato pa doma obtičijo pred TV, resnično tvegajo krajše življenje.

Ni komentarjev: