sreda, april 04, 2012

Stran od nafte!


Kar ni uspelo zagovornikom okolja, bo naredila visoka cena črnega zlata. Mnoga podjetja, ki jih vedno bolj stiskajo stroški goriv, se skušajo zdaj otresti odvisnosti od nafte. Med njimi se je znašel celo logistični gigant FedEx, ki s tisoči dostavnikov in lastno floto 700 letal dnevno pokuri na tone naftnih derivatov.

Za temeljito prenovo avtoparka značilnih belo obarvanih dostavnikov so se pri podjetju odločili prav zaradi vedno višjih cen nafte. Nova FedEx-ova vozila bo zato v večji meri poganjala elektrika, ki naj bi v prihodnosti prihranila do tri četrtine sedanjih stroškov za gorivo. Najprej nameravajo z vozili na električni pogon nadomestiti dostavnike v mestih, nato pa načrtujejo prenovo celotnega avtoparka in uvedbo hibridnih vozil. FedEx se zavzema tudi za večjo uporabo plina in zamenjavo kerozina, tako da bo njegovo floto letal v prihodnosti poganjalo biogorivo, izdelano iz alg.

Ko so direktorja in ustanovitelja FedEx-a, Freda Smitha nedavno vprašali, zakaj tolikšna vnema pri varčevanju z gorivom, je imel odgovor že pripravljen. Kmalu po ustanovitvi podjetja pred štirimi desetletji, so Arabske države oklicale embargo in izbruhnila je naftna kriza, ki bi razvijajoče se podjetje takrat skoraj pokončala. Smith zagotavlja, da je tokrat pripravljen.     

Ni komentarjev: