sobota, april 07, 2012

Na dnu morja



Medtem ko Richard Branson preizkuša plovilo, ki naj bi ga poneslo v vesolje, je drugi premožni avanturist že dosegel svoj cilj: dno Marijanskega jarka, ki velja za najglobljo strukturo našega planeta. James Cameron, javnosti bolj znan kot režiser filmskih uspešnic Titanik in Avatar, je konec marca pristal na globini 11 kilometrov in se s svojim potopom v največji Tihomorski jarek vpisal med pomembne raziskovalce morskih globin.

Skrivnost Cameronovega uspeha se skriva predvsem v izvirni zasnovi njegove sedemmetrske podmornice, ki za razliko od drugih globokomorskih plovil ni bila zasnovana vodoravno, pač pa navpično. S plovilom v obliki projektila in z izvirnim principom rotiranja, ki mu omogoča hiter potop in še hitrejši dvig na površje, je dosegel nov globinski rekord, poleg tega pa mu je uspelo posneti morske globine, kot še nikomur doslej. Čeprav prvi potop ni potekal povsem brez zapletov, namesto po šestih urah so ga tehnične težave prisilile, da se je na površje vrnil že po dobrih treh urah, na oceanskem dnu pa, razen nekaj mehkužcev »ni odkril nič posebnega«, je Cameronov izlet v neznano vendarle velik uspeh. 

Kljub temu, da morja prekrivajo več kot osem desetin zemeljske površine, njihove globine zaradi teme, mraza in velikega pritiska, ki tam vlada, ostajajo presenetljivo skrivnostne. Cameron, ki je »zgolj hotel ugotoviti, ali v največjih globinah tudi plavajo ribe« bo tančico skrivnosti zdaj vsaj malo odgrnil. Odpravo bo namreč ovekovečil na filmskem platnu.

Ni komentarjev: