sreda, februar 01, 2012

London pogreša elektriko


Kljub temu, da je župan Boris Johnson prebivalcem britanske prestolnice pred štirimi leti obljubljal razcvet električnih vozil, se njegove napovedi zdaj ne uresničujejo. Johnsonov predhodnik, kontroverzni politik Ken Livingston, je v mestu ob Temzi uvedel cestnino in zmanjšal prometne zastoje, ko pa je pred zadnjimi volitvami stavil na še strožje omejitve prometa, se je moral od mestne hiše posloviti.

Aktualni župan Johnson, ki je namesto izboljšav javnega prevoza in širitve območja s cestnino meščanom obljubljal več električnih vozil, se je očitno uštel. Čeprav morajo avtomobilisti za vsak vstop v mestno središče odšteti 10 funtov (12 evrov), za električna vozila pa je cestnina zastonj, je zanimanje daleč pod pričakovanji. Namesto obljubljenih 100.000 električnih avtomobilov jih je na ulicah britanske prestolnice zdaj le 2.300 ali 0,08%.

Svojih načrtov mobilnosti ne dohaja niti Londonska mestna uprava. V svoji floti bi morala zdaj imeti že tisoč električnih vozil, v resnici pa jih ima le 49. Ne izpolnjujejo se niti napovedi o širjenju mreže za polnjenje akumulatorjev, saj jih je namesto obljubljenih 25.000 le 400. Johnson se namerava proslaviti z olimpijskimi igrami, prihodnje volitve pa utegne izgubiti prav zaradi prometnih težav.

1 komentar:

jin pravi ...

Po moje, da če bi res hoteli, bi lahko imeli tistih 1000 električnih avtomobilov v upravi.