četrtek, februar 02, 2012

Alkohol, tobak in beli prah

Medtem ko številni raziskovalci že nekaj časa opozarjajo na pasti sladkorja, mnogi ga primerjajo s tobakom ali alkoholom, in opozarjajo na negativne vplive na družbo, skupina raziskovalcev iz Kalifornije zdaj predlaga, da bi tudi za sladkor uveljavili podobne omejitve.

V zadnjih letih so dokazali, da sladkor v najrazličnejših oblikah dejansko škodi zdravju. Raziskave, ki jih je spodbudila epidemija debelosti v ZDA, le še vsak tretji Američan vzdržuje primerno težo, ostali se borijo s kilogrami in kroničnimi boleznimi, ki zdravstvo vsako leto veljajo na milijone dolarjev, so dokazale, da beli prah povzroča odvisnost. Znanstveniki z Univerze v Kaliforniji opozarjajo, da sladkor še nikoli v človeški zgodovini ni bil tako lahko dostopen. Pred masovno proizvodnjo kristalnega sladkorja, izdelanega iz sladkornega trsa ali pese in sladkornega sirupa iz koruze, so ga naši predniki uživali le s sadjem ali medom, obeh živil pa je bilo le redko v izobilju, kot ga imamo danes.

Povprečni Američan dnevno zaužije za 600 kalorij sladkorjev v najrazličnejših oblikah. To je enako, kot da bi vsak dan pojedel 40 čajnih žličk kristalnega sladkorja. Kalifornijski znanstveniki so zato prepričani, da je za nevarne kristale potrebno uveljaviti omejitve, kot jih poznamo za druge snovi, ki povzročajo odvisnost. Predlagajo opozorila, da živilo vsebuje toksični sladkor, ki povzroča odvisnost in bolezni, zavzemajo pa se tudi za umik tovrstnih izdelkov iz bližine šol, medtem ko so drugi prepričani, da bi bilo najbolj učinkovito, ko bi do določene starosti preprosto prepovedali njihovo prodajo.

Ni komentarjev: