sreda, februar 08, 2012

Astma in sladke razvade


Že nekaj časa ugotavljamo, da sladkane pijače povzročajo epidemijo debelosti, zdaj pa avstralski raziskovalci ugotavljajo, da njihovo pogosto uživanje pripomore tudi k širjenju astme. 

Raziskovalci z Univerze v Adelaidi so preučili zdravstveno stanje skoraj 17.000 Avstralcev, od katerih jih je približno desetina dnevno zaužila več kot pol litra kole, oranžade ali podobnih pijač. Rezultati so presenetili celo poznavalce. Bolj pogosto, ko je kdo užival v tovrstnih pijačah, večje je bilo pri njem tveganje za razvoj astme ali podobnih respiratornih obolenj. Okrog 15% tistih, ki trpijo zaradi astme, je dnevno zaužilo več kot pol litra sladkih pijač, po pričakovanju pa se je tveganje s kajenjem še povečalo. Pri kadilcih, ki so pogosto uživali tekočine z mehurčki, je bila verjetnost, da bodo dobili astmo, kar šestkrat večja. 

Po pričakovanju proizvajalci napitkov novih ugotovitev za enkrat ne komentirajo, z veseljem pa jih povzemajo zagovorniki dodatne obdavčitve sladkih razvad.

1 komentar:

jin pravi ...

Hm,
da ne bo na koncu prišlo do kakšnih prepovedi. Ne bi se hotel ločiti od Coca Cole :)

Sicer pa gre tukaj tako kot pri kajenju za svobodno odločitev posameznika. Seveda je potem nepošteno, da ljudje, ki živijo nezdravo, plačujejo enako za zdravstvo, kot tisti, ki živijo zdravo. Preko obdavčevanja se bi moralo pridobljen denar namenjati v zdravstvene blagajne.