torek, oktober 18, 2011

Zdaj je Moody še Francija


Objava Moody's, da je pod drobnogled vzela francoske javne finance, močno odmeva v evropskih finančnih krogih. Bonitetna agencija, ki zadnje mesece kroji zadolževanje mnogih evropskih držav, je v letnem poročilu včeraj opozorila na upočasnjeno gospodarsko rast, kot tudi na možne dodatne obremenitve, ki jim francoski proračun ne bo zlahka kos.

Ta se, tako Moody's, utegne zašibiti zaradi načrtovane dokapitalizacije bank, predvsem pa zaradi prevzemanja dodatnih obveznosti šibkejših članic evroobmočja. Napoved pomeni, da si lahko Francija v naslednjih treh mesecih k prvovrstni oceni AAA prisluži negativni predznak, s tem pa svoje javne finance izpostavi višji obrestni meri.

Novica ni mogla priti ob slabšem času. Voditelji držav evroobmočja se ravnokar dogovarjajo o podrobnostih »programiranega bankrota« in delnega odpisa grškega dolga, ta pa zahteva predhodno dokapitalizacijo evropskih bank. Vse bolj jasno postaja, da bo za zaščito skupne valute potrebno še bolj globoko seči v žep.

Uspešno posredovanje v šibkejših članicah, evropski reševalni sklad (EFSF) ima od 440 milijard trenutno na voljo še okrog 300 milijard, bo po mnenju analitikov stalo od tri do petkrat toliko, velik zalogaj ne le za Francijo, pač pa tudi za največjo članico evroobmočja, Nemčijo. Finančni ministri sedemnajsterice zdaj mrzlično iščejo rešitev pred oktobrskem srečanjem.

Francoski gospodarski minister je medtem že zagotovil, da francoski AAA ni ogrožen, a je obenem dodal: »Storili bomo vse, da se izognemo poslabšanju ocene.« Besede, ki bi si jih morali zapomniti tudi vsi premierski kandidati v Sloveniji.

Ni komentarjev: