sreda, oktober 19, 2011

Nevarni izpušni plini

Znano je, da izpušni plini povzročajo najrazličnejše zdravstvene težave, od astme in težav z dihanjem, do nižje rodnosti in celo depresije. Kljub tehnološkemu napredku vozil so prebivalci mest še zmeraj izpostavljeni tveganju obolenj zaradi onesnaženega zraka. Problem še narašča, saj v mestih živi že več kot polovica svetovnega prebivalstva, njihov delež pa iz leta v leto narašča.


Dosedanje raziskave so razkrile, da so tisti, ki so bili dlje časa izpostavljeni onesnaženemu zraku, pogosteje obolevali za boleznimi srca in ožilja, nedavno objavljena študija pa ugotavlja, da je za večje tveganje srčnih obolenj dovolj že nekajurna izpostavljenost.

Raziskovalci Londonske šole za higieno in tropsko medicino, ki so v študiji analizirali 80.000 primerov srčnih kapi in podatke o kakovosti zraka, so ugotovili, da je bila že kratka izpostavljenost onesnaženemu zraku dovolj za povečano tveganje. Rezultati, objavljeni v medicinski reviji British Medical Journal kažejo, da že šesturna izpostavljenost drobnim delcem in dušikovim oksidom, v mestih so navadno posledica dieselskih motorjev, bistveno zviša tveganje za srčno kap, ki se navadno konča s smrtjo.

Ni komentarjev: