sreda, oktober 12, 2011

Slovaška je pokvarila zabavo


Potem, ko je že kazalo, da so sredstva in pristojnosti sklada za reševanje evra zagotovljena, sporazum so potrdili v petnajstih članicah evroobmočja, se je zapletlo pri Slovaški. Na sinočnjem zasedanju parlamenta v Bratislavi je premierka Iveta Radicova, ki je na razširitev pristojnosti vezala svojo zaupnico, doživela hladen tuš.

Koalicijski partnerji Radicove so sinoči klonili pod pritiskom javnosti, ki se že mesece sprašuje, ali mora revna Slovaška, v kateri povprečna plača znaša nekaj čez 700 evrov, reševati bankrotirano Grčijo, ki se ni držala pravil in v kateri isti znesek predstavlja minimalni zajamčeni dohodek. Slovaki, ki so zadnja leta živeli z zategnjenimi pasovi, postajajo vedno bolj nejevoljni nad domačo elito, ki pristaja na diktat velikih članic evroobmočja, to pa spretno izkoriščajo manjše politične stranke, brez katerih potrditve ne bo. Ratifikacijo sporazuma lahko odhajajoča slovaška vlada zdaj zagotovi z glasovi opozicije, ti pa v zameno zahtevajo predčasne volitve, ki bi se zaradi brez rezervne podpore Grčiji lahko iztekle njej v prid.

Zaradi sinočnjega ne, pa se ne zapleta samo nalovaškem. V Atenah nujno potrebujejo obljubljenih 8 milijard evrov, sicer prihodnji mesec Grki v javnem sektorju ne bodo dobili plač, brez denarja pa lahko ostanejo tudi tamkajšnji upokojenci.

Ni komentarjev: