sreda, oktober 12, 2011

Rešitev evra v 10 točkah


Vodilni nemški poslovni časopis, Handelsblatt je v današnji izdaji objavil intervju s predsedujočim evroskupini Jean-Claudom Junckerjem. Juncker je na vprašanje, ali obstaja načrt za rešitev evra, naštel naslednjih deset točk:

1. Sprostitev naslednjega paketa pomoči Grčiji.
2. Zagotovitev dolgoročne vzdržnosti grškega dolga.
3. Dosledno spoštovanje proračunskih omejitev in avtomatično kaznovanje tistih, ki načelo kršijo.
4. Načrt dokapitalizacije bančnega sistema, pri čemer morajo banke najprej poskrbeti za tržno dokapitalizacijo in šele v primeru, ko ta ne uspe, lahko računajo na javna sredstva.
5. Uvedba davka na finančne transakcije.
6. Program za spodbujanje gospodarske rasti v oslabljenih članicah evroobmočja.
7. Spremembo v evropskem dojemanju javnih financ. Za Junckerja je nesprejemljivo, da se Evropa deli na tiste, ki le jemljejo in druge, ki zgolj dajejo.
8. Strožji nadzor finančnih trgov.
9. Nov način delovanja bonitetnih agencij in
10. Uvedbo skupne gospodarske vlade.

Evropski državnik z najdaljšim stažem, premierske dolžnosti v Luxembourgu opravlja že od leta 1995, se očitno zaveda politične občutljivosti svojih predlogov. V intervjuju se je odločno zavzel za to, da morajo od dokapitalizacije bank imeti korist tudi davkoplačevalci. Bankam, tako Juncker, »…ne moremo preprosto dati denarja. Zagotoviti moramo, da je tisti, ki preskrbi kapital v kakršnikoli obliki, ustrezno zastopan tudi v telesih, ki te inštitucije upravljajo, v nadzornih svetih in v upravah bank in da smo udeleženi tudi pri njihovih dobičkih.«

Ni komentarjev: