četrtek, oktober 20, 2011

Resna zadeva – evro


Da je zadeva resna, dokazuje sinočnja odločitev francoskega predsednika, da zapusti pravkar rojeno hčerko in ženo ter se vrne na pogajanja v Frankfurt. Sarkozy skuša pred nedeljskim srečanjem na vrhu Merklovo prepričati, naj sprejme francoski predlog za reševanje evra.

Po zadnjem francoskem predlogu naj bi evroskupina svoj reševalni sklad ESFS spremenila v banko, tako da bi dobila dostop do sredstev ECB. Takšna banka, težka kar 1.000 milijard (bilijon) evrov, bi po francoskem mnenju zadoščala za zagotavljanje stabilnosti evra in za odvračanje napadov na šibkejše članice. Nato bi posegli še po »programiranem stečaju Grčije« in investitorjem prepustili polovičko.

Francozom se z dogovorom mudi, kdaj bo skupna rešitev na mizi, pa ostaja nejasno. Po tonu predsedujočega evroskupini Junckerja to še ne bo kmalu, saj se vsi zavedajo, da Merklova noče odpreti nemške denarnice. Juncker je včeraj resignirano izjavil, da bodo »…sestankovali v soboto, v nedeljo…« Dolgotrajnega dogovarjanja o rešitvi evropske dolžniške krize pa so že vsi siti. Predvsem negodujejo na drugi strani Atlantika, saj se neodločnost evropskih voditeljev odraža na svetovnih trgih, ki počasi a vztrajno drsijo v recesijo.

Ni komentarjev: