četrtek, september 08, 2011

Reševanje evra se nadaljuje...


Nemško ustavno sodišče je včeraj zavrnilo tožbo za blokado finančne pomoči Grčiji in drugim članicam evroobmočja, ki se utapljajo v dolgovih. Kalvarija reševanja skupne valute se nadaljuje, a naloge postajajo čedalje težje. Razmere na evropskem bančnem trgu vse bolj spominjajo na ameriške pred tremi leti.

Banke, založene z grškimi, irskimi in portugalskimi papirji, ki utegnejo čez noč postati brezvredno smetje, so na finančni trg vnesle toliko nezaupanja, kot se ga je septembra 2008, pred bankrotom Lehman Brothers, nabralo v Ameriki. Nezaupljive banke denarja ne posojajo nikomur več, najraje ga, v strahu pred vsesplošno paniko, kopičijo v trezorjih in s tem dodatno slabijo gospodarski položaj v Evropi.

Ne glede na naraščajoče nezaupanje v potapljajoča se gospodarstva olivnega pasu, Grčije, Italije, Španije in Portugalske, evropski politiki nadaljuje z obupnimi poskusi reševanja. Sredstva druge tranše evropske pomoči se bodo prek Grčije kmalu prelile v evropske banke, a plazu nezaupanja to ne bo zaustavilo. Nasprotno, z vsako tranšo pomoči, ki se iz vedno bolj obubožane Grčije pretoči v evropske banke, je zaupanja manj. Ko bo potrpljenje pošlo, bo potop večji od Ameriškega.

Ni komentarjev: