ponedeljek, september 19, 2011

Merklova odhaja, Pirati na obzorju


Angeli Merkel se neodločnost v evrski krizi pošteno maščuje. Nedeljske volitve v Berlinu so šesti zaporedni poraz njene koalicije. Medtem ko kanclerka še zmeraj trmasto zavrača evropske obveznice, s katerimi bi lahko pričeli z reševanjem skupne valute, izgublja podporo med volivci, ki očitno zagovarjajo večjo vlogo Nemčije pri reševanju dolžniške krize.

Čeprav so Socialdemokrati od zadnjih berlinskih volitev izgubili 2%, so z 28% vendarle premagali Krščanskodemokratsko unijo, ki je uspela zbrati 23%. Poraz kanclerke je toliko večji, saj so najbolj vneti evroskeptiki in njen koalicijski partner v zveznem parlamentu, Svobodni demokrati povsem pogoreli. Z nekdanjih 7% so padli pod 2% in se za vsaj štiri leta poslavljajo iz parlamenta. Da so nemški volivci na strani zagovornikov aktivnejše vloge pri reševanju evrske krize, kaže tudi ponovni volilni uspeh Zelenih, ki bodo z zbranimi 18 % podpore imeli pomembno vlogo v berlinski koaliciji.

Največje presenečenje nedeljskih volitev pa niso uveljavljena imena, pač pa Pirati, novonastala stranka, ki zagovarja državljanske svoboščine, predvsem svobodno uporabo interneta. Pirati so prepričali 9% berlinskih volivcev in si, prvič v zgodovini Nemčije zagotovili mesta v deželnem parlamentu.

Ni komentarjev: