nedelja, september 18, 2011

Z domačih vrtov


Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave je odprlo spletno tržnico. Z njo skušajo pridelovalci zagotoviti prodajo lokalnih pridelkov, ki se jih velike trgovske verige otepajo. Žal so časi, ko je bila prodaja ekoloških pridelkov vnaprej zagotovljena, verjetno minili.

Če je verjeti statistiki, so razmere na najbolj razvitem trgu z ekološko pridelano hrano vse prej kot rožnate. Površine namenjene ekološkemu kmetijstvu so v Veliki Britaniji do izbruha gospodarske krize hitro naraščale, ekološka pridelava je postala najbolj dobičkonosen del tamkajšnjega kmetijstva. Zdaj se pospešeno krčijo. V zadnjih dveh letih so se zmanjšale za 3%, število pridelovalcev pa za 4%. Kriza se pozna tudi na prodaji, ki je lani upadla za skoraj 6%. V rekordnem letu 2008 so na britanskem trgu prodali za 2,1 milijarde funtov ekoloških pridelkov, lani pa le še za 1,7 milijarde (1,95 milijarde evrov).

Tudi nam kriza diha za ovratnik. Po zadnjih podatkih Slovenskega statističnega urada, je lani le 10% Slovencev shajalo s svojimi mesečnimi dohodki, med tem ko se je tretjina gospodinjstev le s težavo prebila skozi mesec. V prihodnje bo zato verjetno največ eko pridelkov na slovenske mize prišlo z domačih vrtov.

Ni komentarjev: