nedelja, avgust 07, 2011

Vremensko opozorilo: možnost viharjev!


Telekomunikacijske in energetske družbe po svetu so v stanju pripravljenosti. Ameriški center za napoved vesoljskih vremenskih razmer (Space Weather Prediction Center) je včeraj zaznal povečano sončno aktivnost in izdal opozorilo. Tri večje eksplozije so doslej povzročile manjši magnetni vihar. Zemeljsko magnetno polje je danes mirno, v naslednjih 24 do 36 urah pa pričakujejo nove spremembe.

Motnje magnetnega polja prizadenejo telekomunikacije in navigacijske sisteme. Izkušnje so sicer pičle, saj je bil svet v času povečane sončne aktivnosti v devetnajstem stoletju povezan s telegrafskim omrežjem, ki je bilo za spremembe magnetnega polja manj občutljivo. Kaj se lahko zgodi danes, kaže primer iz Quebecka. 1989 je magnetni vihar onemogočil tamkajšnje visokonapetostno omrežje in šest milijonov prebivalcev je več ur ostalo brez elektrike. V naslednjih letih lahko pričakujemo več podobnih opozoril, saj bo do leta 2013 sončna aktivnost še naraščala.

Magnetni viharji lahko pokažejo tudi svojo lepšo plat, pojav severnega sija (aurora borealis) je v izjemnih primerih viden v zmernem pasu.

Ni komentarjev: