nedelja, avgust 07, 2011

Pa rešujmo Italijo


Medtem ko borzniki s strahom pričakujejo začetek ponedeljkovega trgovanja, ves prejšnji teden so papirji izgubljali na vrednosti in v zadnjih osmih dneh je po svetu izpuhtelo že za dobrih dva tisoč milijard evrov, si politiki mrzlično prizadevajo povrniti zaupanje finančnih trgov.

Svetovna politična elita, od Japonske, Kitajske in Koreje na vzhodu, do Evrope in Združenih držav na zahodu danes, na avgustovsko nedeljo išče rešitev, ki pa se zdi pred jutrišnjim odprtjem borz čedalje bolj nedosegljiva. Zaupanje oziroma, bolje rečeno nezaupanje finančnih trgov je le odraz splošnega nezaupanja v politične elite, ki se neobvladljivo širi po svetu.

Iskanje rešitve za evro je zdaj vse bolj podobno komediji zmešnjav. Potem ko se je v petek Berlusconi ponovno oglasil in skušal pomiriti investitorje z obljubo, da bo zahodna soseda tokrat res zategnila pas, so evropski časopisi čez vikend izšli z naslovi, kot na primer: Propad (Welt am Sonntag), Bo svet bankrotiral? (Der Spiegel), Na robu propada (Le Journal du Dimanche).

Počitniška nedelja, ki se je začela z mrzličnim iskanjem rešitev voditeljev najvplivnejših držav G7 in G20, se izteka s kriznim sestankom sveta Evropske centralne banke. Na njem naj bi potrdili predlog, po katerem bo banka jutri zjutraj pričela odkupovati italijanske obveznice in s tem skušala rešiti tretjo evropsko gospodarstvo pred bankrotom. Kot kaže, bomo zdaj reševali še Italijo.

Ni komentarjev: