sobota, avgust 06, 2011

In padla je Amerika...


Že nekaj časa se v evropskih prestolnicah pritožujejo nad delovanjem ratinških agencij. Vse tri vodilne, Standard&Poor's, Moody's, and Fitch Group so namreč registrirane v ZDA. V luči nižanja ocen kreditne sposobnosti nekaterih držav je Bruselj napovedoval povračilne ukrepe in ustanovitev lastne, evropske agencije. Iz vsega skupaj za enkrat ni bilo nič, saj finančni trgi ameriškim ratinškim hišam, kljub temu, da so z napačno oceno tveganja finančnih derivatov soodgovorne za nastanek finančne krize, še zmeraj bolj zaupajo kot evropskim politikom in bruseljskim aparatčikom. Zdaj je padla tudi Amerika.

Retinška agencija Standard & Poor's je včeraj znižala oceno ameriške kreditne sposobnosti. Pomen znižanja za eno stopnjo, z AAA na AAplus, z negativnimi obeti v naslednjih 12 do 18 mesecih je za enkrat težko oceniti, jasno je le to, da se bodo zaradi nižje ocene povečali stroški zadolževanja ameriške administracije, pa tudi podjetij in posameznikov na drugi strani Atlantika.

V obrazložitvi spremenjene ocene so pri Standard&Poor's zapisali, da po njihovem prepričanju dogovor med Kongresom in Obamova administracijo, ki je bil dosežen prejšnji teden, srednjeročno ne zagotavlja stabilnega zadolževanja države. Zmanjšanje ocene kreditnega tveganja za ZDA, prvo po letu 1941, kaže ne samo na hude težave, s katerimi se sooča največje gospodarstvo na svetu, pač pa tudi na resnost razmer v svetovnem gospodarstvu.

Ni komentarjev: