sreda, junij 08, 2011

E.coli: lov se nadaljuje


2300 okuženih, 660 bolnikov s hemolitično uremičnim sindromom in 23 mrtvih je trenutna bilanca največje infekcije z E.coli v moderni zgodovini. Povzročitelj bolezni, nevarni mutant dveh znanih bakterijski sevov, ki je bil identificiran v Pekinškem Genomskem Inštitutu, je zdaj odkrit, nihče pa ne ve, od kod okužba, niti kako zdraviti bolnike, pri katerih se je bakterija pričela množiti, njeni toksini pa ogrožajo ledvica in živčevje.

Kar je doslej znano, je, da med obolelimi, za razliko od običajnih infekcij z E.coli, prevladujejo ženske v starostni skupini 25 do 35 let. Glede na dejstvo, da gre za vitkejše ženske, epidemiologi krivca za izbruh bolezni iščejo predvsem v sveži zelenjavi, ki je ta skupina zaužije več od ostalih.

Poleg nemškega zdravstva, ki se šibi pod težo epidemije, primanjkuje tako dializnih kapacitet, kot krvne plazme, ki jo potrebujejo pri zdravljenju najhujših primerov, posledice čutijo predvsem pridelovalci sveže zelenjave. Med osumljenci so se doslej znašle kumare, paradižniki, kalčki in druga zelenjava, ki se uporablja za pripravo svežih solat, a po vsakem alarmu se je izkazalo, da so bili zaključki preuranjeni in lov na povzročitelja se nadaljuje.

Najvišjo ceno zaenkrat plačuje nemški trg biološko pridelane zelenjave, ki letno obrne okrog 6 milijard evrov. Samo petino bioloških pridelkov zraste na nemških njivah, ostale pripeljejo iz drugih koncev Evrope. Varnost pridelkov, ki jih ne vzgajajo s pomočjo kemičnih preparatov, pač pa zgolj s pomočjo »naravnega hlevskega gnoja«, potencialnega medija okužbe z E.coli, je zdaj postavljena pod vprašaj.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Hja, očitno smo postali že "imuni" na "kmetijsko kemijo" in se odvadili oprati zelenjavo in sadje pred zaužitjem - ne pa na naravno pridelavo.
Upam, da bodo vir okužbe le kmalu odkrili in naravna pridelava zaradi vsega tega ne bo šla po gobe, Marjana