petek, junij 10, 2011

Prekuhana hrana in čiste roke


Medtem ko se lov na povzročitelja izbruha E.coli v Nemčiji nadaljuje, trenutno so med glavnimi osumljenci kumarice, ponovno pa se govori tudi o nevarnosti kalčkov, so na dan začele prihajati podrobnosti o poteku bolezni, ki begajo tako zdravnike, kot znanstvenike.

Poleg epidemiološke slike, okuženih je že skoraj 3000 ljudi, predvsem v Nemčiji, bega visoko število tistih, pri katerih se je bolezen razvila v nevarni hemolitično uremični sindrom. Včeraj je bilo obolelih 722, 30 od njih je doslej podleglo. Čeprav se število okužb ta teden umirja, pa se zdravniki zdaj soočajo z nenavadnim potekom bolezni, ki iz dosedanjih okužb z drugimi nevarnimi sevi E.coli ni bil poznan.

Najbolj presenečajo nevrološke posledice, ki so se v prejšnji izbruhih pojavljaje pri petini pacientov, zdaj pa jih ima že polovica obolelih. Ob prvih primerih okužb z novim sevom E.coli so se zdravniki ukvarjali predvsem z reševanjem življenj. Znano je bilo, da toksini napadajo predvsem ledvice, zato so paciente pred njihovo odpovedjo varovali z zamenjavo krvne plazme. Dokler je na voljo dovolj krvnih preparatov in bolnišničnih postelj, lahko delež tistih, ki bodo do konca življenja potrebovali dializo, omejujejo. Zdaj, ko je množica pacientov preživela začetni šok, pa so se pričele kazati doslej neznane nevrološke posledice obolenja: motorične motnje, izguba spomina, epileptični napadi. Zdi se, da se telo pred novim sevom, ki izloča nevarni toksin tudi v živčnem sistemu, odziva z burno avtoimunsko reakcijo.

Zdravniki so v boju proti novi bakteriji nemočni, saj pri zdravljenju ne morejo uporabiti antibiotikov, glavnega orožja proti drugim bakterijskim infekcijam. Tako zaenkrat ostaja najboljša zaščita pred novim sevom E.coli prekuhavanje hrane in temeljito umivanje rok.

Ni komentarjev: