ponedeljek, junij 06, 2011

Glavni osumljenec: kalčki


Nemške oblasti, ki med glavnimi osumljenci za izbruh E.coli obravnavajo surove kumarice, paradižnike in več vrst solate, so na seznam nevarnih živil zdaj uvrstile še kalčke. Do možnega povzročitelja bolezni, za katero je doslej obolelo že 2200 ljudi in je terjala 22 življenj, je preiskovalce pripeljal neobičajni vzorec obolelih. V njem prevladujejo ženske med 20 in 50 letom, ki so pri živalskih okužbah redkeje udeležene.

Kalčki so znani kot možni prenašalci nevarne bakterije, še posebej ekološko pridelani, brez umetnih gnojil in herbicidov. Tudi v primerih, ko v njihovi pridelavi niso uporabili naravnega gnojila ali gnojevke, je po mnenju poznavalcev ta kultura zelo izpostavljena okužbam. Vzgajajo jih namreč v vlažnem okolju, pri temperaturi okrog 37 stopinj C, kar je idealno okolje tudi za razvoj E.coli.

Da kalčki lahko povzročajo infekcije E.coli, so dokazali leta 1997, ko so povzročitelja bolezni odkrili na neki farmi v Idahu. K osumljencu je ameriške preiskovalce takrat prav tako pripeljala neobičajna populacija obolelih, med katerimi so prevladovale ženske, ki kalčke uživajo veliko pogosteje od moških.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Lahko bi bili kalčki prinašalci bakterije E coli. Kitajci jih gojijo kar v posodah WC-jih in po kopalnicah in jih dnevno servirajo gostom v restavracijah. Inšpekcijske in zdravstvene službe bi morale opraviti inšpekcijski nadzor po vseh restavracijah in zahtevati od kod kalčki, ki jih Kitajci servirajo gostom. Nadzor nad kitajskimi restavracijami je pomanjkljiv tako kot higiena. Začnite z inšpekcijskim nadzorom kar v Ljubljani in boste presenečeni!Vprašajte jih, kje so pridelali kalčke in naj vas peljejo kar na školjke WC v lastnih stanovanjih.