petek, april 15, 2011

Donald nima šans?

"Moja prednost je v tem, da sem zelo bogat. Če potrebujem 600 milijonov, jih lahko dam iz lastnega žepa. To je velika prednost pred ostalimi kandidati." S temi besedami je Donald Trump, nepremičninski mogotec in televizijska zvezda šova Pripravnik (Apprentice) pojasnjeval svoj naskok na republikansko predsedniško nominacijo.

Pustimo ob strani, da utegne biti 600 milijonov za volitve prihodnje leto veliko premalo. Kandidata za predsednika bosta morala po vsej verjetnosti zbrati krepko čez 1,6 milijarde, kolikor sta leta 2008 porabila McCain in Obama. Donald Trump je zdaj tudi uradno potrdil, da bo 22. maja, ob zaključku letošnjega Pripravnika, dokončno objavil, ali se bo resnično potegoval za republikansko nominacijo.

Napoved mnogi zavračajo kot še enega v nizu spretnih manevrov za dvig popularnosti televizijskega šova Pripravnik. Nielsen Research Data, ki meri gledanost programov, je od marca, ko so se pojavile prve govorice o Trumpovi kandidaturi, dejansko zabeležil dvig popularnosti. S 7,9 milijona gledalcev zdaj Pripravnika spremlja že 8,7 milijona, dobrih devet odstotkov več, kot ob začetku sezone.

Da gre pri Trumpovi kandidaturi lahko tudi za kaj več, pa kažejo trenutne meritve političnega utripa. Med morebitnimi kandidati za republikansko nominacijo se je na lestvicah že prebil na drugo mesto in s 17 odstotno podporo vsekakor ni med outsiderji. Trumpovo popularnost med desnimi volivci mnogi že primerjajo s popularnostjo Sarah Palin, ki se je po zadnjih predsedniških volitvah za trenutek prelevila v televizijsko zvezdo. Kljub Trumpovemu renomeju, ki ga ima trenutno v delu javnosti kot uspešen poslovnež, pa poznavalci opozarjajo, da so se mnogi njegovi posli končali z bankrotom, predvsem pa, da o dejanski politiki, ki se dogaja v Washingtonu, nima pojma. Pot do nominacije bo vsekakor še dolga.

Trump se je mnogim volivcem na desni medtem že priljubil s svojo neposredno komunikacijo. Brez dlake na jeziku je na konferenci Konzervativne politične akcije v Washingtonu prisotnim zabrusil, da verjetni predsedniški kandidat, Ron Paul na volitvah nima šans. Kdorkoli se bo prihodnje leto pomeril z Obamo, bo imel težko delo. Zlasti to velja za političnega začetnika, ki je prejšnji teden na neki televizijski mreži na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Američani zapustili Irak, prostodušno odgovoril: "Če ostanemo, zadržimo nafto. Če namerava nafto prevzeti Iran, ostanemo in zadržimo nafto."

Ni komentarjev: